Vrea sa participe la Turul FranteiProfil

Nascut,4 septembrie 1992,Zarnesti

Studii: Clasa a XI-a la Grup Scolar Industrial Zarnesti,profil Alimentatie si Turism

Familie:are o sora

La doar 17 ani,ciclistul originar din Zarnesti este,poate,cel mai valoros sportiv de profil din Romania,cu 18 titluri de Campion National in Palmares.

Initiat in tainele ciclismului de tatal sau,Viorel Grosu,care este antrenor la echipa Torpedo-Vectra Zarnesti,Edy a prins drag de acest sport inca de la varsta de noua ani.A participat la primul concurs din cariera pe cand avea doar doi ani si jumatate:”A fost o competitie de 1 iunie,destinata copiilor.La 11 ani am luat parte la primul concurs organizat de Federatia Romana de Ciclism,fiind cel mai tanar concurent la proba de ciclocross”,isi aminteste sportivul.

Palmares bogat

In 2006,Eduard Grosu si-a facut debutul international,concurand la “Cupa Presedintelui”,din Republica Moldova.In acelasi an,brasoveanul a castigat doua titluri nationale la juniori.

Anul 2007 i-a adus lui Edy patru titluri de campion national,terminand pe locul patru la proba de contratimp de la Campionatele Balcanice.Tot in aceeasi perioda,tanarul a plecat in Franta,acolo unde s-a pregatit timp de trei luni cu echipa “Team Europe”,trecandu-si in palmares Cupa “Credite Agricole” si locul doi la Cupa Federatiei Franceze.

A semnat cu Cerone

Anul 2008 a fost cel mai bun din intreaga cariera a tanarului ciclist.Atunci a castigat opt titluri de campion national si s-a clasat pe locul trei la proba de fond si contratimp de la Campionatele Balcanice.Totodata,la cea de-a doua participare,sportivul a castigat “Cupa Presedintelui”,din Republica Moldova.Performantele lui Eduard Grosu nu au trecut neobservate,iar anul trecut,el a avut marele privilegiu sa fie selectionat in echipa Centrului Mondial de Ciclism,acolo unde ajung cei mai buni sapte juniori din toata lumea.Cea mai mare satisfactie profesionala a trait-o la “Girone du Rhone”,o competitie de elita pentru seniori.

Acolo,Eduard Grosu a uimit pe toata lumea,reusind sa-l invinga,la sprint,pe celebrul ciclist de la Astana,Steve Morabito.La finalul lui 2009,Edy a dat marea lovitura si a semnat cu echipa italiana de semi-profesionisti Cerone,iar in 2010 va face parte din formatia de juniori a celor de la Cerone,”Madonna di Campagna”.

Antrenament peste hotare

Din cauza unui calendar competitional intern extrem de sarac in evenimente,Eduard se vede nevoit sa faca cea mai mare parte a pregatirii peste hotare.

“Daca raman in tara nu reusesc sa ma antrenez in cele mai bune conditii.In plus,aici sunt putine activitati si iti iesi din ritm,daca stai pe margine.In Italia sau Franta sunt conditii excelente,iar clubul se ocupa de alimentatie,medicamentatie si iti asigura tot ceea ce-ti trebuie”,a declarat ciclistul roman care are 95 de victorii obtinute pana in prezent,in toate competitiile la care a participat.

Intrebari si raspunsuri

Ce obiective ai pe termen mediu si lung?

La varsta de 21 de ani o sa trec automat la profesionisti si-mi doresc sa ajung sa ma lupt cu cei mai puternici.Astept cu nerabdare sa debutez in Turul Frantei,cea mai tare competitie de profil.

Cat de mari sunt cheltuielile la acest nivel?

Acum am mare noroc ca-mi acopera echipa italiana toate costurile,dar totul are un pret in ziua de azi,iar daca vrei sa faci sport de performanta,trebuie sa scoti multi bani din buzunare.

Ce-i place

“Ascult muzica clasica si ador sa schiez in timpul liber.Filmul > este favoritul meu,dar imi plac si filmele de comedie”,a precizat Edy.

Ce nu-i place

“Nu-mi plac manelele,chiar ma deranjeaza.Totodata,ii detest pe sportivii care se lauda,care nu-si incap in piele si sunt prea plini de sine”,a conchis ciclistul.

by Marian Stoica [Adevarul de Seara]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.