Clasarea de la Campionatul Mondial este una dulce-amara

Saptamana trecuta a avut loc Campionatul Mondial de Ciclocros, competitie unde Romania a fost prezenta cu doi sportivi. Eduard Grosu, reprezentantul tarii noastre la categoria de U23, a avut o prestatie onorabila, dar, dupa cum recunoaste si el, era loc de mai bine.

Chiar daca in ochii unora performanta lui Eduard nu este una mare, merita sa asculti ce are de spus acest sportiv in varsta de 19 ani, care se straduieste sa isi faca o cariera internationala.

  • Esti unul din putinii ciclisti romani formati in Romania, care evolueaza la o echipa in strainatate. Zi-ne povestea ta, cele mai bunbe performante si cum ai ajuns la un club in Italia.

Povestea mea a inceput la varsta de 11 ani, fiind atras de acest sport de tatal meu. Am inceput sa concurez pentru echipa Torpedo-Vectra Zarnesti in 2003. La nici 2 ani de la primul concurs, in 2005 am urcat pentru prima data pe podium la un Campionat National de Ciclocros.

2008 a fost iarasi un an bun, cand am castigat 8 titluri nationale, 2 medalii de bronz la Campionatele Balcanice si locul 3 in clasamentul general al cursei Cadets Around Belgrad.

Trecerea la categoria U23 nu a fost una dificila, reusind ca in primele 3 luni sa obtin 2 titluri nationale: unul la U23 si unul la Elite, ambele la ciclocros, si reusind sa castig 5 competitii in Italia.

In anul 2009 am fost invitat la echipa Centrului Mondial de Ciclism din Elvetia. Am reusit sa impresionez, terminand cu tricoul de catarator in Tour du Pays de Vaud.

In toamna lui 2009, Ovidiu Burghelea, director sportiv la Centro Revisioni Cerone, o echipa din Torino, m-a invitat pentru un stagiu de pregatire. Cu aceasta ocazie am reusit sa ma impun in 7 competitii in “Cizma”, iar la Campionatele Mondiale de Ciclocross am obtinut locul 27.

In 2010 am intrat in echipa de juniori Madonna di Campagna, echipa pepiniera a Centro Revisioni Cerone.

Tot anul trecut am fost convocat din nou la echipa Centrului Mondial de Ciclism din Elvetia, iar in 2011 voi ramane la echipa italiana Centro Revisioni Cerone.

  • Cum arata o zi obisnuita din viata ta de sportiv?

O zi din viata mea arata cam asa: dimineata la ora 08:00 micul dejun, dupa care in jurul orei 10:30 ies la antrenament cu echipa, cand ma pregatesc pentru sosea, iar cand fac ciclocros, chiar daca suntem in 4-5 in echipa care fugim la aceasta proba, ma antrenez singur.

Antrenamentul este diferit de la o zi la alta, cel mai scurt fiind de o ora si jumatate, iar antrenamentul de anduranta fiind de cel putin 5 ore.

Masa de pranz de multe ori o sar deoarece sunt la o cura de slabire momentan, iar seara mananc o salata sau o bucata de carne de pui. Sacrificiile sunt foarte multe, iar cel mai tare ma doare distanta de casa.

  • Acum cateva zile te-ai intors de la Campionatele Mondiale de Ciclocros, unde ai terminat pe locul 41. Cum comentezi locul obtinut? Ce perspective se anunta in viitor pentru tine?

Campionatele Mondiale din acest an le-am pregatit cu mult timp inainte. Eram constient ca nu pot invinge, insa imi doream un loc in primii 30 avand in vedere ca este primul an de U23.

La cursa totul a mers bine, pana in turul 3. Ma aflam pe locul 29 cand am rupt schimbatorul de spate si am fost nevoit sa fac un sfert de tur pe langa bicicleta. Am schimbat bicicleta si am inceput sa recuperez putin cate putin. Cu 2 ture inainte de final eram pe 34 cand am spart roata de fata, dar nu mi-am dat seama pe moment si am facut jumatate de tur pe pana. In aceste conditii, am terminat pe locul 41.

Este o clasare dulce-amara: puteam mai mult de atat, dar in acelasi timp, este si cel mai bun loc obtinut de un ciclist roman la U23.

Un pic de consolare vine si din directia Belgiei. Impreuna cu directorul meu sportiv, Ovidiu Burghelea, am primit o invitatie acolo. Voi face stagiunea 2011-2012 in Flandra si voi participa la etapele de Cupa Mondiala. Sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor.

by Traian Goga (MBIKE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.